beter- be- safe- than- sorry


Ga naar de inhoudsopgave

verhuur en verkoop

LEGER RUGZAKKEN BERGHAUS VULCAN

De Berghaus Vulcan was jarenlang de standaard voor o.a. het korps Mariniers. Met zijn 80+10+10liter en zijn oerdegelijke kwaliteit uitermate geschikt voor elke backpacker, hiker of wandelaar. Door het unieke Cyclops 2 systeem zeer confortabel te dragen. De afritsbare daypacks (zijvakken met elk 10liter inhoud) zijn afzonderlijk als kleine rugzak te gebruiken.

Sinds het leger de Berghaus heeft vervangen door de Lowe Alpine, zijn de oude voorraden op de tweedehandsmarkt gekomen. Maar omdat deze rugzakken inmiddels al een paar jaar niet meer worden gebruikt, beginnen ze schaars te worden. Wij hebben er nog voldoende in de maat 2, maar andere maten zijn uitverkocht

Het leger heeft de vreemde eigenaardigheid gehad om van de Berghaus alleen de maten 2 en 3 in te kopen. Dat maat 1 niet ingekocht werd is logisch, omdat deze geschikt is voor personen onder de 1,65. En die zitten niet bij de eenheden die de tas in gebruik hadden.
Dat maat 4 niet werd ingekocht is op z'n zachtst gezegd raar. Er zijn voldoende grote mensen in het leger die nu gedwongen waren de tas vooral op de schouders te dragen. Want dat is het gevolg van een te kleine tas. Natuurlijk zijn al die mariniers en commando's en luchtmobielers geen watjes, en dus hoorde je ze nooit klagen. Maar het blijft toch vreemd.

Burgers die zo'n tas kopen letten wel op de maat. Iedereen die maat 3 of maat 4 moet hebben, koopt tweedehands dus een maat 3. Gevolg is dat maat 3 nog maar nauwelijks verkrijgbaar is. Vandaar dat wij deze ook niet meer hebben, terwijl er nog voldoende maat 2 op voorraad is.

Maten:

Het draagsysteem Cyclops 2 heeft een vaste rugmaat, welke afhankelijk is van de lengte van de rug. De rug wordt gemeten over de ruggengraat vanaf de bovenzijde van de heupen tot aan de 7e nekwervel. Dat is het duidelijk voelbare botje op de grens van nek en rug.

maat 1: ruglengte van 33 tot 40cm (ongeveer lichaamslengte 150-165cm)
maat 2: ruglengte van 38 tot 45cm (ongeveer lichaamslengte 160-175cm)
maat 3: ruglengte van 33 tot 50cm (ongeveer lichaamslengte 170-190cm)
maat 4: ruglengte van 48 tot 55cm (ongeveer lichaamslengte 180-200cm)
Overigens is de maat verder ook sterk afhankelijk van de lichaamsbouw.

Hoewel de Berghaus Vulcan typische gemaakt wordt voor mannen, is de oudste uitvoering ook redelijk geschikt voor vrouwen. Deze oudste uitvoering (hiervan zijn de groene sluitingen kenmerkend) heeft flexibele heupstukken. Hierdoor volgt deze beter de vorm van de heupen. Wel is het zo dat de maat voor vrouwen iets afwijkt. Over het algemeen is een grotere maat vaak iets beter omdat daardoor het aangrijpingspunt van de schouderbanden hoger ligt, waardoor de schouderbanden minder snel van de schouders afglijden.

De inhoud van de tas is theoretisch voor alle maten gelijk, al blijkt honderd liter bagage uit een maat 4 absoluut niet in een maat 1 te passen.....


RUGZAKKEN LOWE ALPINE SARACEN.

De Berghaus is bij Defensie inmiddels vervangen door een rugzak naar het model van de Lowe Alpine Saracen. Deze rugzak is aanzienlijk groter (120 tot 130 liter) en heeft een verstelbare ruglengte. In de praktijk blijkt deze rugzak vooral geschikt voor grote personen. Voor kleinere mensen is de rugzak te hoog, waardoor deze tijdens het lopen topzwaar en dus instabiel wordt. Voor grotere mensen geldt dit niet, en is deze rugzak de ideale backpack, die behalve onverwoestbaar ook onvoorstelbaar groot is.

De Saracen is er in Olijfgroen en in Woodland camouflage. De Woodland uitvoering is aangepast aan de wensen van Defensie, zodat er kleine verschillend zijn met de groene uitvoering. In de Woodland Saracen is een vak voor een drinkzak ingebouwd inclusief gat voor de bijbehorende slang. Ook zijn de Alice-straps aan de achterzijde uitgevoerd volgens het MOLLE systeem zodat de tasjes van onder andere het OPS-vest hierop te monteren zijn. Tenslotte is de scheiding tussen het hoofdcompartiment en het ondercompartiment uitgevoerd door een diafragmasysteem in plaats van de losse flap met riempjes.


Overigens is Defensie al vrij snel overgestapt op het merk ARWY, die exact dezelfde uitvoering maakt. Op zich is de Arwy zeker geen slechte tas, maar toch zijn er een paar verschillen in kwaliteit. Duidelijk zichtbaar is de minder strak gestikte heupgordel en het leren verdeelstuk van de schouderbanden. Verder verkleurt hij nog sneller dan de Lowe Alpine. De waterdichte laag aan de binnenzijde van de stof is dikker en dus stugger.
De echte Lowe Alpine is herkenbaar aan het label en aan de Lowe Alpine-merkjes op de drukknoopjes aan de bovenzijde van het aluminium frame.

Overigens heeft ook daarna de ontwikkeling niet stilgestaan, en wordt deze ARWY tas nog steeds doorontwikkeld. Zo sluiten de ritsen waarmee de sidepacks aan de tas vast zitten tegenwoordig naar beneden, is er een sluiting naar het model van de Berghaus ontwikkeld en zijn de riemhouders op de sidepacks vervangen. De huidige generatie 130 liter tassen van defensie zijn daarbij naast de normale woodland ook in een aantal andere kleuren te krijgen, zoals US-Woodland (mariniers) en zwart (marechaussee).


RUGZAKKEN LOWE ALPINE STING / STINGRAY.

De Sting en de Stingray zijn de kleinere zusjes van de Saracen. Deze rugzak heeft een inhoud van 75 liter inclusief de twee losritsbare zijtassen. Ook deze tas is voorzien van een verstelbare ruglengte. Het draagsysteem is eenvoudiger dan bij de Saracen, maar omdat de tas met minder gewicht gedragen wordt, voldoet het draagsysteem in de meeste gevallen prima. Ook voor kleinere personen is de Sting vaak een prima tas.

Het verschil tussen de Sting en de Stingray is de rits aan de onderzijde van het hoofdcompartiment. Het hoofdcompartiment is bij de Sting alleen via de bovenzijde toegankelijk in tegenstelling tot de Lowe Alpine Stingray, die dus een extra rits aand eonderzijde heeft.

Overigens is Defensie ook voor de Sting al vrij snel overgestapt op het merk ARWY, die exact dezelfde uitvoering maakt. Op zich is de Arwy zeker geen slechte tas, maar toch zijn er een paar verschillen in kwaliteit.
De echte Lowe Alpine is herkenbaar aan het label en aan de Lowe Alpine-merkjes op de drukknoopjes aan de bovenzijde van het aluminium frame.
Inmiddels heeft Defensie ook deze tas verder ontwikkeld. Behalve een groot aantal kleine verschillen zijn ook de ritsen van de daypacks omgedraaid, waardoor de daypacks van de eerdere modellen nu alleen nog op de kop aangeritst kunnen worden. In navolging van de Stingray heeft de Arwy inmiddels ook een rits aan de onderzijde. En ook is deze tas naast de woodland kleur verkrijgbaar in de kleur zwart.

Behalve dat wij deze tassen verhuren, hebben wij ze regelmatig in de verkoop.

Stuur ons een mail voor meer informatie.


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu